Cursa, carrera i correguda (Albert Pla Nualart) - Ara.cat
DCVB: "3. Acte de córrer sense interrupció (dit principalment dels cavalls). Aquell entén ell que sia Lançalot... la lansa del qual per sis o vuyt carreras o deu en una nit no's plegua, Corbatxo 66. Com la trompeta sonà los cauallers feriren los caualls dels sperons, e feren moltes carreres e de molt bells encontres. Lo caualler encontrà a Tirant en una carrera, e ferí'l sobre lo rest, Tirant, c. 64. Com un lleó saltant en sa carrera, Atlàntida vii. Com un cavall en sa carrera, Canigó ix. Ses carreres de cavalls, Roq. 10."
DECat: "Correguda [...] en l'acc. d''acte de córrer' segueix essent general (fer una correguda, per a jocs i anades ràpides a un lloc) [però] amb el matís d'espectacle, festa, etc., en què hom veu córrer, sentit com a massa familiar o impropi en cat. central i ross. ha estat reemplaçat col·loquialment pel castellanisme carrera o el gal·licisme cursa, que en el nostre segle ha estat acceptat per la llengua literària [...]." (II, 957a3 i ss., on, a banda de proposar la restauració de correguda en aquest sentit, creu que s'hauria de "deprestigiar l'ús del gal·licisme cursa")
DDLC: "5. [Ncompt (de N1)] (N1[animat, vehicle]) Cursa2a. ~ d'obstacles, ~ de cavalls, ~ de carros, ~ de bicicletes, cavall de carreres, cotxe de carreres // ~ a peu, folla ~ // fer carreres. Hem vist que la carrera de carros tirats per mules fou instituida a l'Olimpíada 71 (496 anys abans de J. C.) [...]. [Elias (1920): 79, p. 77]i. En canvi, el cavall [...] també participa de les misèries humanes. Car no poques vegades, a les carreres, panteixa de por que el vencin [...]. [Medina (1982) [T]: A, p. 64]i. [...] 7. [Ncompt (de N1)] (N1[mitjà]) Competició accelerada d'interessos en què es fa servir [un mitjà per a aconseguir l'objectiu]1. ~ d'armaments. Des del punt de vista econòmic, una nova carrera d'armaments fora ruïnosa, tant per a nosaltres com per a vosaltres. [Tele-Estel (1970): 41, niv. 2, p. 14]i. Els menestrals benestants i els aristòcrates que volien conservar llur rang, emprenien una carrera folla per veure qui vestia amb més luxe, riquesa i ostentació. [Curet (1954): 38, p. 53]i.
8. [Ncompt (de N1)] (N1[acció, ciència]) Acceleració en el progrés [d'una acció, d'una ciència]1. Ultra aquest empobriment del Gremi el fenomen de l'enviliment monetari el corrobora la carrera inflacionista de taxes, salaris i impostos [...]. [Riba (1958): 67, p. 33]i. Noves màquines creen necessitats que, alhora, reclamen noves màquines. En aquesta vertiginosa carrera, la producció i el consum arriben a ésser considerats ja com a fins en si mateixos. [Bestard (1979): 20, p. 42]i."