Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable, o que no és normatiu

yídix


S'hauria de descartar “jídix” perquè no és la pronúncia dels qui el parlen, que consideren pejoratiu pronunciar-ho amb jota, i també sembla inviable la proposta de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics “ídix”, perquè volent evitar la creació d’un mot català amb i grega inicial es deixa de reflectir la pronúncia nativa amb semiconsonant inicial [contribució del corrector Pere Farré] 

P.S. Sembla que la proposta de la Societat Catalana d'Estudis Hebraics ha acabat sent escoltada per l'IEC, que el 25-IV-2017 substitueix jiddisch per ídix. L'escassesa de mots "catalans" començats per i grega, de totes maneres, no hauria de tirar enrere ningú a l'hora de considerar la inclusió de yídix, si és que d'aquesta manera es reflecteix més fidelment la pronúncia nativa.