Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable, o que no és normatiu

atribuir-se un atemptat

Des de fa més de trenta anys, coincidint amb l'expansió dels mitjans de comunicació en català, l'ús de reivindicar amb el sentit de 'atribuir-se la responsabilitat d'un fet' (definició del GEst) ha bandejat quasi del tot l'ús tradicional de atribuir-se amb aquest sentit (esp. d'un atemptat terrorista). El sentit recte i tradicional de reivindicar és 'reclamar per a un mateix allò que li pertany (o que creu que li pertany)', com s'especifica al Fabra (com a única definició). El DIEC2 ha admès la nova accepció, al meu entendre de forma equivocada, tot i que actualment sembli haver-se imposat irrevocablement. Consti aquí el comentari, en tot cas.

Al DDLC apareix amb cita d'en Pedrolo del 1969, i el 1992 el GEst ho reclamava. A mi, tot i els anys que fa que aquesta accepció s'utilitza en periodisme, "reivindicar" una mala acció em continua sonant malament.