Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable

a la tremenda

Locució no entrada als diccs. que consulto. Només la trobo al DDLC com a variant de per la tremenda (que apareix també al DCVB), sense cap citació, i al Diccionari de sinònims de frases fetes
de la M. Teresa Espinal.

Té fitxa a l'apartat de català del Banco de Neologismos del CVC (Centro Virtual Cervantes):

"a la tremenda Context: L'humor és l'altre gran aliat, el no agafar-te les coses de la vida *a la tremenda*, sinó amb relativitat i tractant de veure'n, sempre que sigui possible, el costat més positiu.
Categoría gramatical:  Locució (loc)
Tipus de neologisme:  Format per sintagmació (FSINT)
Aspectes tipogràfics:  Sense marca tipogràfica (smt)
Font:  Lambda (Lambda)
Corpus de buidatge:  Corpus escrito espontáneo (ne)"

Una possible opció, més tradicional, és a la valenta, entre altres.