Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable

en broma 'de broma'

Forma proscrita. Al DDLC amb cita d'en Sagarra.

Ocurrències al Google Llibres:
 -Carta d'en Ferran de Pol a en Pere Calders (14-XI-1973), dins Pere Calders i el seu temps: "Queda clar, ara? d) (La teva c): Jo crec que no hem fet veure que ens preníem en broma en Monegal i tota la seva irresponsable xerrameca, sinó que realment ens ho hem pres en broma. La nostra oposició d'opinions no dóna per a tant."
-Carles Miralles a Aracne: trasllats i ordits d'alguns textos del quatre-cents: "Ens serà guia en aquesta perquisició Estefania, que una vegada, tot i que sigui jugant i en broma (cap. 127; I 407), explica a Carmesina que «la bona condició de nosaltres per gràcia de Déu» és que «totes nosaltres som naturalment de tres ..."
-Íd. a la introducció de Efesíaques
-Rovira i Virgili, citat a Llengua i política en el pensament d'Antoni Rovira i Virgili
-Narcís Oller en un conte, dins Contes
-Pedrolo a Avui es parla de mi
-Pitarra, a Singlots poetichs: "senyor Rafel, tinch honor, / y no vull que pugan dirme, / ni en broma ni de debò, / que jo era d' aquest partit / per tenir graus y galons. / Jo no vaig à lluhi uniformes, / (Entusiasme creixent.) jo só lliberal de cor"
-Sergi Pàmies a La gran novel·la sobre Barcelona: "són estratagemes que, en broma en broma, poden representar un estalvi considerable"
-Pere Calders a Josep Carner: "Es parla dels seus temibles "cops de roc", de la seva mordacitat, i no hi ha ningú que gosi fer-hi broma o, almenys, prendre-se'l en broma. "
-Josep Pla a Àlbum de Fontclara: "Ja m'havien dit que vostè és una persona que no se sap mai si parla seriosament o en broma. No s'enfadi. Si vols mentir, digues el que sents a dir. — Jo sempre parlo en broma, senyor Farigola — digué el farmacèutic —"
-Josep Pla a Articles amb cua: "Són qüestions que no es poden tractar en broma."
-Pere Coromines a La República i la Guerra Civil: "Ell, també en broma, em promet que el 23 d'agost [...]"

P.S. Utilitzat per en Coromines al DECat (II, 783a4, p.ex.)