Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable

sauri subst.

Absent al DIEC2, però present tant al DCVB com al DECat (que no inclouen saure, justament).

Al DDLC sauri nm remet a saure, però les dues citacions que hi ha a saure són de sauri. A més a més, al CTILC no hi consta cap ex. de saure, mentre que n'hi ha un grapat de sauri subst. (amb cites d'en Joan Perucho i de l'Agustí Bartra, entre altres).

L'existència de la variant del substantiu amb i final pot conviure perfectament amb els noms d'animals prehistòrics que tenen -saure com a sufix.

P.S. Entrada desert de la GEC: "La fauna del desert no és gaire abundant en espècies, però és molt característica. Els individus presenten una sèrie d’estructures físiques i fisiològiques destinades a protegir-los de la deshidratació i de la calor excessiva. Són, principalment, rèptils, insectes i aràcnids. En tots l’excreció d’aigua és mínima, i els sauris i les serps excreten orina gairebé sòlida."