Referències principals

Referències principals
DIEC2: Diccionari de l’IEC (2a. ed., on-line); GDLC: Gran diccionari de la llengua catalana, Enciclopèdia Catalana (1998/2000 i on-line); GEC: Gran Enciclopèdia Catalana (2a. ed., 1986-1989, i on-line); DCVB: Diccionari Català-Valencià-Balear de l’Antoni Maria Alcover i en Francesc de Borja Moll, on-line); DECat: Diccionari etimològic d’en Joan Coromines; DDLC: Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); GCC: Gramàtica del català contemporani d’en Joan Solà et al; CTILC: Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana de l’IEC (on-line); ésAdir: Llibre d'estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; GEst: El barco fantasma (Grup d'Estudis Catalans, Llibres de l'Índex, 1992); Termcat (on-line); Optimot (on-line)

Altres obres de consulta: Enciclopèdia Espasa-Calpe; Lleures i converses d’un filòleg d’en Joan Coromines; Gramàtica catalana d’en Pompeu Fabra (7a. ed., 1933, en paper i on-line); Converses filològiques d'en Pompeu Fabra (on-line); Diccionari Fabra (Edhasa, 16a. ed., 1982); Diccionari López del Castillo (Ed. 62, 1998); Del català incorrecte al català correcte d’en Joan Solà (Ed. 62, 1977/1985); Plantem cara d'en Joan Solà (La Magrana, 2009); la secció "Un tast de català" de l'Albert Pla Nualart al diari Ara (on-line); Consultes de llenguatge d'en Josep Calveras (Publ. Oficina Romànica, 1933); Els barbarismes d'en Bernat Montsià [C. A. Jordana] (1935)

*: forma o terme que em sembla no acceptable, o que no és normatiu

novatada

No és igual dir "novatada" que dir "quintada", com proposa en Gabriel Bibiloni, per exemple, ni tampoc "(pagar la) patenta" (opció defensada per Vallcorba, v. punt 125 de Del català incorrecte al... d'en Solà, el Termcat, etc.). Ningú nega que novatada és un castellanisme, però substituir-ho per un equivalent "genuí" mata sovint l'espontaneïtat expresiva.

En Felip Gumbau diu, en un article sobre les entrades acceptades al DNV (Paraules que ja no són barbarismes segons el DNV): "¿Què guanyem considerant que novatada o vivenda, entre altres paraules, són «incorrectes»? En primer lloc, ens estem privant de mots que són legítims; en segon lloc, creem desconfiança entre els parlants, que acaben dient que parlen xapurrejat; i en tercer lloc, volent separar-nos del castellà, fem que els nostres conciutadans es senten més còmodes en castellà que en la seua pròpia llengua. En canvi, el camí contrari només porta avantatges: el parlant ja no és un incult que diu «barbarismes» a tort i a dret, sinó que parla una llengua majoritàriament digna."

Ja reclamat pel GEst. Acceptat per TV3 des del començament (inclòs a l'ésAdir) i a diaris com El Periódico i l'ARA. Utilitzat per en Josep Pla a El quadern gris, encara que sigui en cursiva (CTILC).